Mahekonkursi parimad on selgunud! Organic Estonia annab teada, et ka meie ägedad ettevõtjad on parimate hulgas. Meie liige Pajumäe Talu koos Musta Küüslauguga sai III koha Parim Mahetoit 2019 konkursil. Ja La Muu sai külastajate lemmiku auhinna.

Mahekonkurss on osa Eesti mahemajanduse valdkondi hõlmavast Eesti Mahemajanduse tervikprogrammist 2018-2021, mille eesmärk on muuta mahemajandus arvestatavaks majandus- ja ekspordiharuks, suurendada Eesti ettevõtete lisandväärtusega toodete eksporti ning luua eeldused uute töökohtade tekkeks.

Aasta parima mahetootja konkursile kandideeris seitse mahetootjat üle Eesti. Mahetoodete konkursile esitati kokku 50 toodet 24 ettevõttelt.

Konkursi tulemused.

Parim mahetootja 2019 on Vilsi Angus! II koha saavutas Tori Siidritalu ja III koha Wilawander OÜ/Niliske talu.

Parim mahetoit 2019 – Saaregurmee tootesari BabyCool
II koht – Pagar Võtaks sepik peedi ja tüümianiga
III koht – Pajumäe talu mahevõi musta küüslauguga

Parim mahejook 2019 – Peenjoogivabrik Nudist vahuvein Rabarbra Brut Organic
II koht – Mahlametsa OÜ õuna-ebaküdooniamahl
III koht – Öun Drinks OÜ tikrilimonaad

Põneva toote eriauhind – Piesta Kuusikaru talu Piesta õunastroop
Toote sisu ja disaini väga hea kooskõla eriauhind – Eco Flora OÜ Rand & Rossi kastmete tootesari

Leivapäeva külastajate lemmik – La Muu piparmündi-stracciatella jäätis
II koht – Minna marmelaad Minna mahe astelpaju marmelaad
III koht – Kuusikaru OÜ Piesta õunastroop

Maaeluministeeriumi tellimisel tänavu juba kümnendat aastat toimunud konkurss näitas mahetootjate väga head taset ja oli tasavägine.

Parima mahetootja konkursi võitnud lihaveisekasvatajad Tiina ja Ivo Tomson Valgamaalt paistsid eelkõige silma väga professionaalse aretustööga. Nad on loomade heaolule pühendunud uuendusmeelsed farmerid, kes on rajanud kõrgel tasemel tootmiskompleksi.

„Tore, et meie tegemisi hinnatakse. Soovimegi, et rohkem pöörataks tähelepanu sellele, et meil on suurepärased looduslikud võimalused maheda rohumaaveise kasvatamiseks. Loodame, et lõpuks hakkab ka tarbija selliselt toodetud liha väärtust mõistma ja hindama. Täname ka Liivimaa Lihaveist rohumaaveise liha propageerimise eest,“ ütles Tiina Tomson.

Teisele kohale tulnud Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu tegeleb õuna- ja viinamarjakasvatusega ning on juba tuntust kogunud omavalmistatud siidrite ja muude jookidega, 2016. a võideti siidriga ka parima mahetoote auhind. Karmo ja Veronika Haasi sõnul on nende jaoks väga oluline väärindada kohalikku toorainet ja tõsta Eesti siidrikultuuri.

Kolmandale kohale tulnud Niliske talu perenaine Krista Kanniste kasvatab lihaveiseid ning puuvilju ja marju. Koduõuele rajatud töötlemishoones on võimalik liha lõigata ning talu oma toorainest valmivad mahlad ja siirupid.

Mahetooteid hinnati kahes kategoorias – parim mahetoit ja parim mahejook.

Beebitoitude sarjaga BabyCool parima mahetoidu tiitli võitnud Saaregurmee OÜ tegevjuht ja üks asutajatest Annika Vestel sõnas: „Täname tunnustuse eest, see paneb terve BabyCooli pere silmad särama ja näitab, et tegeleme õige asjaga. Meile on väga tähtis, et meie ettevõtmisest võidavad kõik – nii tootjad, tarbijad kui ka keskkond. Oma toodetes kasutame vaid kodumaist mahetoorainet ja loodame suuremale koostööle paljude väikeste mahekasvatajatega üle Eesti, et koos kasvada.“

Palju õnne ka Organic Estonia poolt kõigile konkursil edukalt esinenud Eesti mahetoodetele!

Mahekonkurssi korraldasid Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, Mahepõllumajanduse Koostöökogu (Maheklubi) ja Eesti Kulinaaria Instituut.