Restoranide mahetoidu teabepäev

mahetoidu-teabepäev-restoranidele

Kolmapäeval, 18.05. kell 15.00 kohtuvad Organic Estonia eestvedamisel esimesed restoranid, kes on huvitatud mahetoodangu kasutuselevõtust ning mahu suurendamisest oma restoranis.

Eestis on üksikuid restorane ja muid toitlustusasutusi, kes kasutavad osaliselt ja periooditi mahedalt kasvanud Eesti toorainet. Maherestorane võiks olla mitu korda rohkem.
Mahetootjaid on Eestis registreeritud ca 5335, kelle tootmismahtude kasvamist on oodatud. Mahetootjate sõnum on see, et nemad on valmis tootma, kui on teada, kellele, kui palju ja mida ning tellimused tagatakse kindlate lepingutega. Aga täna on raske ca 1200 toitlustusettevõtte seas üles leida just mahetoodangu huvilisi.
Mahtude suurenemise ja stabiilsuse tagamise üheks komistuskiviks on väikeste mahetootjate puhul olnud seni logistika ning tooraine ladustamine.
Organic Estonia eestvedaja Krista Kulderknup kommenteerib: “Pilootprojektiks valisime esmalt just restoranid, sest nende mahud on ikkagi väiksemad kui suurtoitlustajate mahud. Aastaks 2018 võiks ametlikult Eestis olla 100 maherestorani.” Kui mahetoodangu maht kasvab, logistika ning ladustamissüsteemid on paranenud, saavad mahetootjad planeerida juba suurtööstustele tooraine pakkumist ning seeläbi ka ekspordiks. Selle tulemuseni jõudmiseks on vaja aga eeltööd teha, milleks Organic Estonia ka omalt poolt panustab.
Kohtumise tulemusena loob Organic Estonia võrgustiku mahetoodetest huvitatud restoranidest organicestonia.ee keskkonda, mis loob omakorda eelduse mahetootjatest partnerite leidmiseks ning mahetoodangu mahu suurenemiseks Eestis.
Tegemist on esimese pilootettevõtmisega, mis hõlmab 20 restorani. Kohtumisele tulevad uusi logistikasüsteeme tutvustama Sibis ning Naaber Market. Esimesed kokkuvõtted koostööst soovime saada juba tänavu septembri lõpuks.

Comments

comments

You may also like...