Organic Estonia Mahe- ja kohaliku toiduvõrgustiku infopäeval

Krista Kulderknup ja Helen Arusoo Organic Estoniast osalesid Kärdlas kohalike mahetootjate infopäeval, mis toimus 1. novembril Restoranis Wabrik.

Krista Kulderknup tegi tagasivaate Organic Estonia aastasele tööle ning saavutustele, millest eredamalt tõstis esile 30% riigipindala puhtaks ja mahedaks kuulutamise. Kulderknup tutvustas ka käimasolevaid koostööprojekte ja globaalseid mahesuundumusi.

Pikemalt peatus ta maheturu kasvul, mis on kümne aastaga teinud maailmas pea kolmekordse hüppe: 2004. aasta 25,4 miljardit eurost on jõutud aastaks 2014 juba 72,5 miljardi euroni. Ainuüksi 2014. aasta jooksul suurenes Euroopa maheturg 7,6% (Organic World 2016, FIBL /IFOAM), mis omakorda mõjutas nii Euroopa maaelu kui regionaalpoliitikat.

Eraldi kõneles Organic Estonia eestvedaja maheekspordist, kuna sektori ekspordi osakaal on olulistes mahemaades tähtsal kohal, näiteks Taani (18000 ha mahepõllumaad, 2565 maheettevõtjat) ekspordikäive ulatub 231 miljonit euroni, mis kohalikust mahetoodangu käibest moodustab 20%.

Kõik see info peaks innustama Eesti kohalikke mahetootjaid, mille tulemusena on võimalik läbi ühistulise tegevuse saavutada ka maapiirkonnas suuremat edu nii siseriiklikult kui rahvusvaheliselt. See ongi Organic Estonia järgmiseks eesmärgiks.

Koostöös Hiiumaaga soovitakse luua Hiiumaale kui ühte maailma puhtaima keskkonnaga piirkonda põnev looduslik rajatis “Värske õhu baar” maheturismi elavdamiseks. Maailmas tuntakse „värske õhu baare“ ehk oxygen bar´i linnaruumi lõõgastuskohana, kus inimesed saavad hingata saasteaineteta värsket õhku otse aparaadist. Hiiumaal saaks puhast ning tervislikku õhku hingata ilma aparaadita.

“Värske õhu baar” tooks suuremat tähelepanu Hiiumaa turismi- ja toitlustussektorile. Samas annaks see Hiiumaa piirkonna eristumiseks võimaluse välja töötada loodus,- öko- ning tervisepuhkuse terviklahenduse kontseptsioon.

Koostöö on juba alanud ning kevadeks soovitakse esimese ettevõtmisega avalikkusesse jõuda.